Wie is Wendele?

Als kind wilde ik landloper worden. Gelukkig kwam het plan om culturele antropologie te gaan studeren daarvoor in de plaats. Een studie die mijn drang om ‘rond te snuffelen’ en ‘te ontdekken’ kanaliseerde en omzette in gedegen kennis en kunde. Met focus op het Caribisch Gebied en Midden- en Zuid- Amerika verdiepte ik mij aan de Universiteit Leiden in gender, aan het KITLV in de koloniale geschiedenis en politiek in het Caribisch Gebied en aan het CEDLA in stedelijke en rurale ontwikkeling in Zuid-Amerika.

vagabundear (ww.) rondlopen (ww.) ; rondwaren (ww.) ; rondzwalken (ww.) ; zwerven (ww.) ; rondzwerven (ww.) ; aan de zwerf zijn (ww.) ; rondkijken (ww.) ; struinen (ww.) ; rondneuzen (ww.) ; rondsnuffelen (ww.) ; om zich heen kijken (ww.) ; rondscharrelen (ww.) ; omzwerven (ww.) ; zwalken (ww.)

Ik reisde niet alleen in de collegezaal, maar bezocht Cuba, de Dominicaanse Republiek, Suriname, Costa Rica en natuurlijk de Caribische eilanden van ons Koninkrijk. Zij hebben een speciaal plekje in mijn hart. Wellicht komt dat doordat je als twaalfjarige vatbaar bent voor ‘liefde op het eerste eiland’, maar met mijn eerste bezoek aan Bonaire in 1998 is een zaadje gepland dat inmiddels is uitgegroeid tot een behoorlijke divi-divi boom.

Op Curaçao liep ik stage in Bandabou en studeerde ik later af op de seksuele gezondheid van vrouwen in Otrobanda. Met standplaats Bonaire deed ik onderzoek naar de gezondheidszorg op Bonaire, Saba en Sint Eustatius na de staatkundige veranderingen. Mijn onderzoek naar abortus op deze eilanden maakte veel los. In 2014 deed ik één van de leukste vrijwilligersprojecten ooit; de organisatie van het Kingdom Youth Parliament op Sint Maarten.

woningen-saba
Sociale woningbouw op Saba – samenwerking tussen Own Your Own Home Foundation Saba, Woonlinie en BZK

Sinds 2011 werk ik bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ik heb hier onder meer gewerkt aan ondermijning van het openbaar bestuur, agenda stad en de hoge instroom van vluchtelingen in 2015. Ik ben hier op mijn best als ik kan (samen) werken onder tijdsdruk, mensen aan elkaar kan verbinden, doelgericht ben en kwaliteit lever.

Gelukkig heb ik de mogelijkheid gehad om ook op het ministerie te werken aan de regio en de thema’s waar ik zo veel plezier uit haal. In de periode 2012 – 2014 vooral aan wijkenaanpak en sociale woningbouw op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. En na de verschrikkelijke verwoesting die orkaan Irma aanrichtte op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius werk ik bij de programmaorganisatie Wederopbouw Bovenwindse Eilanden. Een trieste aanleiding maar een fantastisch werkomgeving; een duidelijk doel waar we met gemotiveerde mensen aan werken en (voor een ambtenaar niet onbelangrijk), politiek-bestuurlijk ingewikkeld.

En.. de reis die ik in het voorjaar van 2017 maakte heeft tot een aantal projecten geleid die ik oppak naast mijn werk bij het ministerie. Eén dag in de week ben ik manager van de Lendahand Foundation , waar ik training opzet voor ondernemers die door Lendahand gefinancierd worden.

Ook ben ik in oktober als ‘beginnend internationaal expert’ met VNG International meegeweest naar Pereira in Colombia om een programma op te zetten op het terrein van duurzame ontwikkeling.

Eerder schreef ik dat het mijn droom is de optimale combinatie tussen ‘vagabundear’ en zinvol en uitdagend werk te vinden. Het is bijzonder om te zien hoe mijn reis heeft bijgedragen aan het vinden van die mix. Voorlopig is deze missie geslaagd!